Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Wednesday, November 25, 2009

Ucapan Selamat Hari Raya Aidil adha


Assalamualaikum WBT,dengan lafaz syukur yang tak terhingga kepada Allah penguasa seluruh alam yang terbentang luas ini,kita masih dapat sama-sama menghirup udara yang nyaman dan masih melihat sesuatu yang indah di bumi Allah ini.Juga selawat dan salam ke atas junjungan mulia Nabi SAW sebagai suri tauladan buat manusia seluruhnya,keluarga dan para sahabat semuannya,semoga kita sama-sama di Rahmati dan di Redhai Allah SWT.

Di kesempatan ini,ingin kami mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA,mudah-mudahan segala apa yang kita lakukan beroleh keredhaannya selalu,di hari yang baik dan mulia ini,sama-samalah kita memperingati serta mengambil pengajaran yang sangat banyak terhadap pengorbanan yang di tunjukkan oleh Nabi Ibrahim a.s ,Isterinya Siti Hajar dan juga pengorbanan Nabi Ismail sebagai seorang anak yang soleh,yang sanggup untuk di korbankan demi menunjukkan kecintaan dan ketaatan pada Ayah dan perintah Allah terhadapnya,begitu juga dengan Nabi Ibrahim,dengan keyakinan dan ketaatan kepada Allah melaksanakan perintah Allah untuk menyembelih anaknya sebagai korban,juga Siti Hajar sebagai isteri Solehah yang tabah dan bersabar..hebatnya pengorbanan mereka semua,bagaimana dengan kita ye..?

Begitulah,secara ringkas sejarah korban yang telah disyariaatkan pada kita semua,Juga kepada para jamaah haji semoga mendapat haji yang mabrur dan diterima oleh Allah SWT,tunaikanlah ibadah haji dengan sempurna dan jagalah adab-adabnya,semoga segala amalan di terima oleh Allah SWT,Sama-sama kita doakan kepada semua seluruh jamaah haji,biarpun dari mana mereka datang ke Baitullah moga selamat dan sihat sampai ke Negara mereka masing-masing.Dengan semanagt pengorbanan yang di tunjukkan oleh ketiga-tiga tokoh yang di sebutkan tadi,mudah-mudahan kita dapat mencontohi pengorbanan mereka.

Sekali lagi Abi ucapakan SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA…MAAF ZAHIR DAN BATIN..:)..

UNTUK UCAPAN YANG TERDAHULU: Ucapan

2 comments:

maiyah said...

ucap byk kali pun takpe kan.. salam aidil adha.. nak ke mana kita :D

Masshah said...

:)boleh je kak..ukhwah makin erat:)..harap akak ceria di hari korban ni..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI