Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Monday, November 2, 2009

Kongsi Buku-9

Buku:TERAPI SOLAT TAHAJUD

Bertemu lagi kita dalam Dunia Buku,bagaimana dengan anda semua?.berapa banyak buku yang telah selesai di baca minggu ni?..tentu dah banyak ye..;)Oh ye..kali ni Abi nak kongsikan sebuah buku yang sarat dengan fakta-fakta sains dan buku ini bestseller jualannya seperti yang tertera dalam kulit hadapan buku ini,sudah terjual melebihi 100,000 Naskhah di Negara jiran kita Indonesia.Buku yang dimaksudkan ialah buku yang bertajuk TERAPI SOLAT TAHAJUD Mukjizat Penyembuhan Penyakit.Buku hasil tulisan Mohammad Salleh,Ph.D yang juga merupakan penulis berasal dari Indonesia.Buku setebal 234 muka surat ini di jual dengan harga RM23.00 S.Malaysia dan RM 26.00 Sabah/Sarawak.Buku yang sangat baik di miliki oleh semua Umat Islam.

Alhamdulillah walaupun buku ini sarat dengan istilah-istilah sains yang amat sukar untuk Abi tangkap maksudnya tapi dapat juga di habiskan dalam tempoh beberapa hari saja.Buku yang merupakan hasil kajian penulis dalam tajuk “Pengaruh Salat Tahajud terhadap peningkatan Respons Ketahanan tubuh Imunologik,Suatu Pendekatan Psikonneuroimunologi.”Buku ini juga membawakan kata pengantar dari seorang penulis buku bestseller Quran Saintifik iaitu Dr,Danial Zainal Abidin.

“Menyingkap keajaiban tahajud sebagai terapi penyembuhan”
Begitulah kata-kata yang terdapat di kulit hadapan buku ini,Sebagaimana yang kita maklumi solat tahajud merupakan solat yang sangat di galakan untuk Umat Islam amalkan dan tunaikan,,ia bukan sahaja merupakan solat yang hukumnya sunnat tetapi sangat di galakkan untuk di tunaikan.Ia mempunyai kelebihan yang sangat istimewa.

Sabda Nabi SAW:

“Solat tahajud dapat menghapuskan dosa.mendatangkan ketenangan,dan menghindarkan daripada penyakit.”
Hadis yang diriwayatkan oleh Termizi.

Di dalam Al-Quran juga terdapat ayat yang menggalakan untuk menunaikan solat tahajud ini.Firman Allah dalam surah al-Muzammil ayat 1 hingga 3 yang bermaksud:

“Wahai orang yang berselimut(Muhammad),bangunlah(untuk bersolat) di malam hari,kecuali sedikit (daripadanya),(iaitu) seperduanya atau kurangilah daripada seperdua itu sedikit.”
Di dalam surah al-Israk pula Allah berfirman:

“Dan pada sebahagian malam hari,bersolat tahajudlah kamu sebagai suatu ibadah tambahan bagimu,mudah-mudahan Tuhamu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji.”

Biasanya kita dengar hanya melalui nas-nas tetapi dalam buku ini nas-nas ini di buktikan sekali dengan hasil kajian dan analisis menggunakan sains dan teknologi seperti yang di perkatakan Dr Danial dalam kata-kata pengantarnya.Untuk selebihnya milikilah buku ini di mana-mana kedai atau gedung buku yang berhampiaran,mudah-mudahan info tentang buku ini dapat manfaatnya buat para pengunjung blog ini.

Jumpa lagi dalam perkongsian info buku dalam Dunia Buku seterusnya.

JADIKANLAH BUKU SEBAHAGIAN DARI HIDUP KITA.

Untuk Info Buku Terdahulu: Dunia Buku

1 comment:

maiyah said...

mmg byk rahsia yg kita tak tau, ayat2 suci juga punya byk kelebihan :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI