Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Wednesday, November 18, 2009

Info:Misteri Masa Gempa Dan Surah Dalam Al-QuranDalam keluaran terbaru majalahI (November 2009),terdapat satu info yang sangat menarik untuk Abi kongsikan kepada pengunjung blog ni,maklum bukan semua antara kita yang beli Majalah ni,apa yang Abi nak kongsikan tentang info ni,bekenaan sesuatau yang menakjubkan tentang berlakunya gempa bumi yang baru-baru ni menimpa Padang Sumatera Barat Indonesia,begini infonya:

“Sehari selepas bencana gempa, beberapa SMS diterima yang mengaitkan masa berlakunya peristiwa dengan ayat-ayat al-Quran.Gempa yang terjadi di Padang bertepatan pada pukul 17.16,disusuli gempa berikutnya pada pukul 17.38,dan esoknya terjadi pula gempa pada pukul 8:52.

Jika angaka-angka itu disesuaikan dengan surah dan ayat dalam al-Quran,maka hasilnya sungguh menakjubkan.

Pertama,surah al-Isra’(17)ayat 16
,ertinya;”Dan jika kami hendak membinasakan satu negeri,maka kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri tersebut (supaya mentaati Allah),tetapi mereka melakukan kederhakaan dalam negeri tersebut.Maka sudah sepatutnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan kami),kemudian kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya.”

Kedua,surah al-Israk
(17)ayat 38 yang ertinya;”Segala yang tersebut itu adalah kejahatanya amat dibenci di sisi Tuhanmu”

Yang bermaksud semua ‘kejahatan’ itu dalam ayat ini berkaitan dengan ayat sebelumnya iaitu mengadakan Tuhan selain Allah,derhaka kepada orang tua,membazir,kedekut,mengugurkan kandungan kerana takut miskin,berzina,membunuh tanpa sebab,beramal tanpa ilmu dan sombong.

Ketiga,merujuk masa peristiwa gempa di Jambi:pukul 8:52pagi,Surah al-Anfal(8)ayat 52,ertinya;”(Tidak ubah adat mereka)sepertimana adat keluarga Firaun dan orang-orang sebelumnya.Mereka kafir kepada ayat-ayat Allah,lalu Allah menyeksa mereka disebabkan dosanya sendiri.Sesungguhnya Allah Maha Kuat lagi keras seksanya.”

Keempat
,peristiwa itu juga dikaitkan dengan tanggal berlaku iaitu tanggal 30 bulan 9.Surah ar-Rum(30)ayat 9 yang ertinya; ”Dan apakah mereka tidak mengadakan perjalanan di atas muka bumi dan memperhatikan bagaimana akibat yang diderita) oleh orang-orang sebelum mereka?Orang-orang itu lebih kuat dari mereka sendiri dan telah mengolah bumi(tanah)serta memakmurkannya lebih banyak daripada apa yang mereka makmurkan.Dan telah dating kepada mereka rasul-rasul dengan membawa buktu-bukti yang nyata.Maka Allah sesekali tidak berlaku zalim kepada mereka,akan tetapi merekalah yang berlaku zalim kepada diri sendiri.”

Ayat-ayat di atas berkaitan dengan peringatan Allah kepada kaum yang lalai dan durhaka”


Semoga apa yang terkandung didalam info di atas sama-sama kita mendapat manfaat.

2 comments:

maiyah said...

subhanallah.. peringatan buat kita suma

Masshah said...

Setiap sesuatu kejadian ada maksud yang tersirat..hanya mereka yang mahu memikirkannya..Trima kasih kak maiyah:)..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI