Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Monday, November 16, 2009

Kongsi Buku-10

BUKU: DAIRI RASULULLAH S.A.W


Alhamdulillah bertemu lagi dalam perkongsian buku di Dunia Buku,mudah-mudahan perkongsian buku selama ini mendatangkan manfaat kepada pengemar-pengemar buku khususnya tetamu yang singgah di blog http://nurdaniabalqis.blogspot.com/. Terima kasih kerana anda masih setia bersama kami di Dunia Buku,dan kalau tak silap Abi sehingga kini sudah sepuluh buah buku yang Abi kongsikan kepada Anda semua.Sebenarnya banyak lagi buku-buku yang telah Abi selesaikan pembacaannya selama ini,Insyallah pada pertemuam pada masa akan datang akan Abi kongsikan kepada Anda;).Dalam pertemuan kali ini Abi ingin kongsikan sebuah lagi buku yang baru habis dibaca,buku yang sangat baik dan berguna untuk kita semua.

Buku yang Abi maksudkan ialah buku DAIRI HIDUP RASULULLAH S.A.W..Menjejak Sunnah Utama Rasulullah S.A.W dalam Sehari,bagi Tujuh Hari Seminggu yang Produktif.Buku tulisan bersama tiga orang penulis iaitu Muhammad Abd.Syukur,Muhammad Muslih Aziz dan Muhammad Syamsyul Yakin,penulis dari Negara Indonesia.Buku Dairi Hidup Rasulullah ini adalah buku yang diterjemah dari buku asal yang berjudul 7 Sunnah Harian Nabi S.AW,di terjemah oleh PTS Millennia Sdn Bhd.Buku ini di jual dengan harga RM 11.90 SM dan 13.90 Sabah/Sarawak.

Buku yang menarik dan perlu di miliki oleh semua yang ingin mengikuti contoh kehidupan Rasulullah dalam memandu kehidupan seharian,Rasulullah adalah suri tauladan buat kita Umat Islam,segala yang ada pada diri Rasulullah adalah contoh ikutan terbaik buat kita semua.

“Tabiat suka mengamalkan sunah harian menunjukkan pengamal-pengamal tergolong dalam golongan orang yang bijak dan mampu mengelola hidup sesaat dengan melakukan sunah-sunah harian Rasulullah S.A.W.Begitulah sikap orang yang rindukan kebahagian daripada Tuhan dan keselamatan di akhirat”.
Dalam buku ini penulis memperincikan 7 Sunah harian yang Rasulullah lakukan,ini bukan bermaksud angka 7 amalan sunnah menghadkan ataupun membatasi sunah kerana perbuatan yang termasuk dalam kategori sunah adalah banyak.

Antara 7 Sunah Harian yang di lakukan oleh Rasulullah S.A.W seperti yang terkandung dalam buku ini ialah:

1) Solat Tahajud

2) Menyelami dan Memahami Al-Quran

3) Solat Subuh berjemaah di Masjid

4) Solat Duhah

5) Sedekah

6) Wuduk

7) Berzikir

Sebagaimana yang semua sedia maklum bahawa amalan harian Rasulullah S.A.W bermula dari awal pagi hingga tidur kembali.Buku ini menjelaskan rahsia keunggulan Rasulullah S.A.W melalui pengamalan tujuh sunnah utama dalam kehidupan beliau.Untuk mengiikuti pembicaraan dengan terperinci,miliki dan carilah buku ini di mana-mana gedung buku yang berdekatan dengan Anda.
Sekian semoga mendapat manfaanya dari perkongsian serba sedikit dari bulu ini.

JADIKANLAH BUKU SEBAHAGIAN DALAM HIDUP KITA

Untuk Perkongsian Buku Yang Terdahulu: Dunia Buku

1 comment:

maiyah said...

sy suka ngan kisah Rasullullah dan sahabt2nya :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI