Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Saturday, October 24, 2009

Adab HajiMusim haji kini telah kembali lagi,bagi mereka yang Allah berikan rezeki ke Baitul Haram di ucapkan tahniah kerana dengan izin Allah telah dapat ke sana,Bagi mereka yang sudah applay tapi belum dapat kelulusan tabung haji harap bersabarlah,giliran anda pasti menanti pada masa akan datang,maklum saja ramai yang nak pergi kesana setiap tahun,semua itu dengan izin Allah,kepada mereka yang Allah izinkan pergi,buatlah amalan haji sebaik-baiknya,jaga lah adab dan pantang larangnya,semoga Anda kalian mendapat haji yang mabrur dan diterima oleh Allah SWT.

“Sempurnakanlah ibadah haji dan umrah kerana Allah”
(Al-Baqarah)

Dalam pertemuan ini Abi nak kongsikan satu lirik lagu dari kumpulan Nada Murni dalam album FALSAFAH HAJI terbitan tahun 1996,lagu yang bertajuk ADAB HAJI,lagu yang mengandungi ingatan buat para jemaah haji yang ke Makkatul Mukarramah,hayati dan renungi setiap bait lagu ini.Semoga ada manfaatnya.

ADAB HAJI

Pergi haji ke Makkatul Mukarramah
Tempat yang bersejarah
Menunaikan ibadah kemuncak
Rukun Islam yang kelima
Di sana umat Islam menjadi tetamu Allah
Kenalah menjaga adabnya dengan sempurna

Menunaikan ibadah di sana janganlah gopoh gapah
Tawadhu dan khusyu mestilah ada pada kita
Merempuh dan bertolak sesame manusia jauhkanlah
Kerana bukan begitu kita beribadah
Kepada Allah yang Maha Esa

Jagalah tatatertib agar menyenangi orang lain
Ia termasuk ibadah yang disebut Hablum Minan Nas
Kalau ada mahkluk yang susah senangkanlah dirinya
Ia juga ibadah yang sangat diperintah.

Tawadhu dengan Allah serta malu padaNya
Ia adalah sifat hamba yang mesti dimiliki
Kerana ibadaj itu hendak melahirkan sifat-sifat
Kehambaan
Kalau tidak lahir sifat kehambaan daripadanya bukan
Ibadah

Perhubungan sesama manusia
Kenalah kita jaga
Hak mereka jangan sampai dicerobohi
Berkasar dan bertengkar elok dielakkan
Kerana kasih sayang di dalam Islam mesti
Ada dan dijaga


Senikata: Mohamad Asri Ibrahim
Senilagu: Mohd Faizal Osman
Solo: Mohamad Asri Ibrahim
Rakaman: OVA Productions,Channel 11& Dreamwalk
Terbitan: OVA Productions Sdn Bhd

1 comment:

maiyah said...

tringin nak gi Mekah tp apakan daya huhuu :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI