Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Wednesday, December 16, 2009

Tahniah Buat Keluarga Almarhum Ustaz Asri IbrahimDalam kesempatan pertemuan kali ini, kami sekeluarga ingin mengucapkan Tahniah kepada keluarga Almarhum Ustaz Asri khususnya kepada Kak jannah sekeluarga atas pengiktirafan dan anugerah sempena Hari Keputeraan Ke-64 Sultan Selangor,Sulatan Sharafuddin Shah.Semoga dengan anugerah yang diterima dapat memberikan semangat kepada keluarga,biarpun Ustaz Asri sudah tiada namun segala jasa,sumbangan dan pengorbanan yang di lakukan sebelum ini sangat besar,terutamanya dalam bidang hiburan Islam,khususnya nasyid.

Bak kata pepatah “Harimau mati meninggalkan belang,manusia mati(meninggal dunia) meninggalkan nama."

Nama seorang pejuang akan tetap terpahat dan diingati oleh setiap insan,namanya akan di sebut-sebut,kebaikannya akan di kenang-kenang,memang sudah sunnah orang berjuang berkorban dan terkorban,gugurnya sebagai syahid di medan juang…itulah seorang pejuang.
Semoga Almarhum di tempatkan di kalangan hambanya yang beriman dan bertaqwa.Amin…!!!

PETIKAN DARI AKHBAR BERITA HARIAN

SHAH ALAM, 11 Dis (Bernama) -- Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Muhriz Tuanku Munawir mengetuai senarai 106 penerima darjah dan bintang kebesaran Selangor sempena Hari Keputeraan Ke-64 Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah esok.
Tuanku Muhriz menerima Darjah Kerabat Yang Amat Dihormati (D.K.) sementara adinda Sultan, Tengku Ahmad Shah pula menerima Darjah Kerabat Selangor Kedua (D.K.II).

Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menerima Darjah Kelas Pertama -- Darjah Kebesaran Seri Paduka Mahkota Selangor (S.P.M.S.) yang membawa gelaran "Datuk Seri".

Turut menerima darjah kebesaran S.P.M.S. ialah Pro Canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM) Tan Sri Arshad Ayub.

Istiadat pengurniaan darjah kebesaran itu akan berlangsung di Istana Alam Shah, Klang pada Sabtu.

Anakanda baginda, Tengku Zatashah dan Pengerusi Ranhill Bhd Tan Sri Dr Sallehuddin Mohamed masing-masing menerima Darjah Kebesaran Datuk Setia-Sultan Sharafuddin Idris Shah (S.S.I.S.) (Kelas Pertama) yang membawa gelaran "Datuk Setia" bagi lelaki dan "Datin Paduka Setia" bagi wanita.

Seramai 14 penerima Darjah Kebesaran Datuk Paduka Mahkota Selangor (D.P.M.S.) (Kelas Kedua) yang membawa gelaran "Datuk" bagi lelaki dan "Datin Paduka" bagi wanita, pula dibarisi oleh hakim Mahkamah Rayuan Datuk Syed Ahmad Helmy Syed Ahmad, Timbalan Panglima Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Laksamana Madya Datuk Mohammed Noordin Ali;

Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan, Markas Tentera Darat, Kementerian Pertahanan Leftenan Jeneral Datuk Abdul Hadi Hussin; Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) Profesor Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim; dan Timbalan Ketua Setiausaha I, Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi Nurmala Abd.Rahim.

Turut disenaraikan sebagai penerima D.P.M.S ialah Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) Universiti Putra Malaysia (UPM) Profesor Dr Abu Bakar Salleh; Profesor Kanan, Pengarah Pusat Bio-IT Selangor, Universiti Industri Selangor (UNISEL) Profesor Emeritus Dr Abdul Latip Ibrahim; Datuk Bandar, Majlis Bandaraya Shah Alam Mazalan Md Noor; Pengarah Jabatan Perancang Bandar dan Desa Selangor Mohd Jaafar Mohd Atan;

Ketua Pegawai Eksekutif Ekuiti Nasional Berhad (EKUINAS) Abdul Rahman Ahmad, Naib Presiden Eksekutif Sime Darby Berhad Mohamed Ishak Abdul Hamid, Pengarah Urusan Ramly Food Processing Sdn Bhd Ramly Mokni, Pengasas Yayasan Paru-paru Malaysia Dr Zainudin Md Zin dan Consultant Obstetrician and Gynaecologist, Pantai Hospital Kuala Lumpur Dr Sundraledchimy Maheswaran.

Bagi penerima Darjah Kebesaran Datuk-Sultan Sharafuddin Idris Shah (D.S.I.S.)(Kelas Kedua) yang membawa gelaran "Datuk" bagi lelaki dan "Datin Paduka" bagi wanita, penerimanya ialah Datuk Penggawa Permatang Paduka Maha Bijaya Orang Besar Daerah Kuala Selangor Mohamad Yaacob Ismail, Timbalan Ketua Setiausaha II, Kementerian Luar Negeri Zainol Abidin Omar;

Pengarah Kor Perkhidmatan Diraja Markas Tentera Darat Brigedier Jeneral Datuk Nordin Rahok; Asisten Ketua Staf Sumber Manusia, Markas Tentera Laut Laksamana Pertama Anuwar Mad Said, Penolong Setiausaha Majlis Raja-Raja, Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Jabatan Perdana Menteri Datuk Sabtu Awam@Awap, Pengarah Audit Selangor Ungku Arfah Ungku Md.Tahir, Ahli Majlis Agama Islam Selangor Profesor Dr Sidek Baba dan Pengarah Public Bank Berhad yang juga Ahli Lembaga Amanah Yayasan Seni Selangor Datuk Mohamed Ishak Mohamed Ariff.

Turut tersenarai ialah, Pegawai Daerah Kuala Langat Asmawi Kasbi, pengarah kumpulan muzik baroque klasik "Charivari Agreable" Dr Ng Kah Ming, pensyarah Fakulti Kejuruteraan UPM Profesor Madya Hajeedar Abdul Majid, Presiden Persatuan Alumni Brinsford Malaysia Anthony Reynolds Peter, Naib Presiden Eksekutif 1, Permodalan Nasional Berhad (PNB) Jamiah Abdul Hamid, Naib Presiden Majlis Kebajikan Masyarakat Kebangsaan Malaysia Khatijah Sulaiman@Sulieman, Pemerintah Negeri St-John Ambulans Malaysia, Selangor Yeo Kim Thong dan pengarah urusan Kembang Serantau Sdn Bhd (Kumpulan Zikay) Iszhar Ibrahim.

Seramai 13 orang pula menerima Darjah Kebesaran Setia Mahkota Selangor (S.M.S.) iaitu Ketua Pembangunan Hartanah, Sime Darby Property Berhad Tengku Ab.Aziz Tengku Mahmud, Ketua Program dan Timbalan Pengarah INTAN, Kampus Bukit Kiara Dr Alauddin Sidal, Pengarah Pusat Pengurusan Penyelidikan UPM Profesor Dr Zulkifli Idrus, Timbalan Naib Canselor (Akademik) Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) Profesor Dr Ibrahim Hussein, Dekan Fakulti Komunikasi dan Media UNISEL Profesor Dr Mohamad Ali Sekak dan Asisten Ketua Staf-Tadbir, Markas Tentera Laut, Kementerian Pertahanan Kapten Wah Yuen Mei.

Turut tersenarai ialah Kapten Mohd Zaman Ibrahim dari Cawangan Rancang dan Operasi (RANOP), Kementerian Pertahanan; Ketua Jabatan Pengurusan, Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor ACP Jamaluddin Abd.Majid; Pengurus Besar Jabatan Kewangan, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Masut Martu; Pegawai Hal Ehwal Islam, Jabatan Mufti Selangor Mohd Daruddin Taib@Hasan; Timbalan Pendaftar UiTM Karim Kasnan dan penyanyi kumpulan nasyid Rabbani, Allahyarham Mohd Asri Ibrahim.

Seramai 13 orang menerima Darjah Kebesaran Setia-Sultan Sharafuddin Idris Shah (S.I.S), 18 orang menerima Darjah Kebesaran Ahli Mahkota Selangor (A.M.S), 19 menerima Darjah Kebesaran Ahli-Sultan Sharafuddin Idris Shah (A.I.S) dan tujuh dianugerah Bintang Perkhidmatan Cemerlang (B.P.C).

Sementara itu, baginda Sultan turut berkenan mengumumkan pelantikan lima Jaksa Pendamai dan seorang Pelukis DiRaja Selangor yang akan berkuatkuasa pada 1 Jan depan.

Bagaimanapun istiadat mengangkat sumpah jawatan serta pengurniaan surat tauliah pelantikan akan diadakan pada satu tarikh yang akan ditentukan kemudian.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI