Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Saturday, December 26, 2009

Kongsi Buku-11

Penulis Bersama Ibu Bapa
BUKU: CATATAN HATI NIK NUR MADIHAH

Dalam pertemuan ini,Abi ingin kongsikan sebuah buku yang sangat menarik dan sangat sesuai untuk anak-anak kita,buku ini Abi beli semasa program di Masjid As-Syarif Meru iaitu Program Motivasai Bersama Adik Nik Nur Madihah di Dewan Hambali.Sebuah buku Motivasi yang sangat sesuai untuk ibu bapa dan untuk anak-anak kita,buku yang di maksudkan itu ialah CATATAN HATI NIK NUR MADIHAH…Kesusahan bukan penghalang kejayaan ,begitu menarik buku ini jika di telusuri dengan baik..sangat memberi motivasi kepada anak-anak kita yang masih belajar.

Buku terbitan Hijjaz Records Publishing,mengandungi 126 muka surat,hasil tulisan Ummu Hani dan juga adik Nik Nur Madihah Nik Mohd Kamal.

“Kesempitan hidup yang menyesakkan nafas tidak pernah sekalipun mematahkan semangatnya untuk Berjaya.Malah itulah tangkal dan azimat yang menjadi bekalan untuknya mengatur langkah,mencari permata yang tak ternilai harganya-ILMU! Menyalin semula sebuah kamus dengan tulisan tangan sendiri kerana tak punya wang untuk membelinya.Sering berpuasa menahan lapar dan dahaga demi untuk menjimatkan belanja.Menahan keinginan hati untuk memeliki barang-barang sendiri.Bukan senang mencapai bintang.Namun tiada yang mustahil dalam kehidupan.Kepada Allah dia menyandarkan harapan.Agar diberi kekuatan dan ketabahan untuk meneruskan cabaran hidup.Semoga diberi kesempatan untuk membalas keringat dan jasa ayah bonda.”

Begitulah kehidupan seorang anak nelayan yang bernama Nik Nur Madihah bin Mohd Kamal pelajar Spm terbaik Malaysia 2008,ya..bukan semudah yang di sangka untuk menggapai dan mencapai impian dan kejayaan,kesusahan,kesabaran..itulah yang di hadapi oleh adik Nik Nur Madihah ini..Dalam keadaan hidupnya yang di himpit dengan serba kekurangan beliau dapat membuktikan yang namanya kesusahan itu bukan penghalang untuk Sesutu kejayaaan.Beliau mengungkapkan kata-kata ini:

“Orang-orang miskin itu disayangi Allah dan Rasulullah SAW.Janganlah Anda Mengalah Wahai Teman! Kemiskinan bukanlah satu halangan mengucup kejayaan dunia akhirat”

Pembaca juga boleh menelusuri kehidupan keluarganya dalam buku ini,Ungkapan sang Ayah pada anak-anaknya seperti yang tertulis dalam buku ini:

“Walaupun kita miskin,kita tidak sampai melarat,masih boleh mencicip makanan.Orang lain,ada yang tidak mempunyai tempat tinggal lansung.Maka, anak-anak patut bersyukur!”

Begitulah ungkapan ataupun kita boleh kata motivasi yang diberikan oleh seorang Ayah kepada anak-anaknya yang sangat mengesankan kita semua.Dalam buku ini juga terdapat catatan yang ditulis oleh beliau,panduan-panduan untuk para pelajar serta amalan doa sebagai penguat dalam diri setiap pelajar yang patut di amalkan.

Untuk yang selebihnya,carilah buku ini di pasaran,kedai dan gedung buku yang berdekatan anda..Semoga perkongsian yang sedikit ini dapat memberi manfaat dan motivasi kepada anda.

JADIKANLAH BUKU SEBAHAGIAN DARI HIDUP ANDA

1 comment:

edda(",) said...

bertuahnye dikurniakan akal yg sempurna lagi pintarr

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI