Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Wednesday, December 30, 2009

Baca Buku Boleh Melambatkan Nyanyuk..?
MARILAH BACA BUKU


Dalam pertemuan kali ini,Abi nak bercakap pasal buku,Buku untuk di baca bukan untuk di simpan saje..beli buku mesti dibaca baru minda berkembang,ada ke orang beli buku tak di baca?...jawapannya…,ADA..bukan tak nak baca,tak sempat,kadang-kadang sibuk tu yang tak sempat nak baca walau dah beli..apa pun tahniahlah Anda masih mahu membeli walaupun membacanya agak lambat dek kerana masa yang terlalu sibuk,

Alhamdulillah,sekarang apa yang Abi perhatikan,bila masuk ke kedai-kedai buku,ramai orang datang,ada yang sekadar meninjau-ninjau,ada yang membelek-belek pastu terus beli,ada yang sekadar tengok-tengok..bak kata macam-macam gelagat boleh kita tengok bila kita masuk kedai buku(termasuk gak Abi..hu3)..apapun perkembangan ini sangat memberangsangkan,dah semakin ramai sukakan buku dan membaca buku.

Apa yang Abi nak kongsikan kali ni adalah mengenai tabiat membaca ni boleh melambatkan Nyanyuk seperti apa yang Abi baca dalam buku seorang Motivator yang amat terkenal dan di kenali di tanahair kita,Dalam buku yang bertajuk ‘Biar Betul-Betul’ tulisan Dr.HM Tuah Iskandar al-Haj,.Beliau telah memetik kata-kata dari pengerusi Intitut Terjemahan Negara,Dato’ Abd Aziz Abdul Rahman yang menyatakan,”Elak nyanyuk bacalah novel.”

Seterusnya beliau menyatakan dalam ceramah-ceramah yang beliau adakan sering beliau mengabungkan tiga perkataan lupa,latah dan nyanyuk serta mengaitkan ketiga-tiga perkataan itu dengan kemalasan tentang membaca,yang menyebabkan sel neuron dalam otak kita berada dalam situasi tidur,pengsan dan mati.Lagi beliau menyatakan,Jika semakin banyak sel tidur,pengsan dan mati ,besar kemungiknan menyebabkan penyakit lupa,latah dan nyanyuk terutamanya perempuan,untuk lelaki pula iaitu azheimer atau kelupaan yang teruk.

Menurut buku itu lagi,fakta ini di dapati dari kajian yang di keluarkan oleh Endowment of Arts di Amerika.Jadi bagaimana dengan anda semua? Nak baca buku tak, elak daripada nyanyuk?.Terpualng pada diri sendirilah ye..tepuk dada Tanya Iman.Oklah mudah-mudahan perkongsian ini ada manfaatnya.

Sekian.

JADIKANLAH BUKU SEBAHAGIAN DARI HIDUP ANDA

SEBAHAGIAN BUKU-BUKU YANG BERADA DALAM KOLEKSI MINI PERPUSTAKAAN NUR DANIA BALQIS
Untuk ulasan-ulasan buku:

Dunia Buku

3 comments:

bEEdLE d' bARd said...

kalo mcm ni, nak tambahkan algi la minat membaca.. =)

Masshah said...

ye..membacalah selagi ada masa dan berdaya:)tq berkunjung.

maiyah said...

wow byk, bleh akak pnjam.. slmt thn bru

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI