Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Tuesday, September 15, 2009

RINDU RAMADHAN


Ramadhan kau bakal meninggalkan kami…

Kedatanganmu sangat di rindui dan di nanti-nanti

Kepergian mu di tangisi

Kerana pada mu

Ada menjanjikan seribu bahkan segunung barokah dan kerahmatan

kebaikan dan kebajikan,

Kerana itu adalah janji Tuhan pada mereka yang mahu sama-sama

mengambil peluang yang terbuka luas bagi siapa yang mahu merebutnya.

Ramdhan kau bakal meninggalkan kami…

Sebulan kami mendakapi mu,namun belum pun kami puas

kau mahu meninggalkan kami,

Kau akan meninggalkan kami setahun dari sekarang

Kau akan membiarkan kami menunggu-nunggu merindui-mu

Kau akan membuatkan kami terkenang-kenang dengan kebaikkan-mu

Ya..Allah apakah kami akan menemui dan merindui Ramadhan lagi

Ya..Allah apakah kami akan berpeluang lagi bertemu dengan Ramadhan lagi?

Ya..Allah apakah Ramdhan kali ini yang terakhir buat kami ?

Ya..Allah andainya ini Ramdhan yang terakhir buat kami,kami mohon pada-Mu

Terimalah segala amalan,ibadah,amal kebaikan dan kebajikan yang kami lakukan

di sepanjang Ramadhan ini.Ampunkanlah segala dosa-dosa kami dan kesalahan kami ya..Allah,kami tida berdaya menghalang dan melawan nafsu kami yang sangat jahat tanpa bantuan-Mu ya..Allah.

sesungguhnya engkaulah Tuhan yang Maha Baik,Maha Pengampun Dan Maha Penyayang…Ampunkalah kami…

Ramadhan kini sudah pasti

kau memang benar-benar ingin meninggalkan kami semua

cuma harapan kami semua agar kita akan di pertemukan

pada Ramadhan yang akan datang seandainya di izinkan Allah.

Itulah harapan kami semua terhadap-mu Ramadhan

Kami akan merindui-mu tanpa rasa jemu

Cuma kami akan rasa pilu bila mengingati-mu.

Semoga hati-hati kami terus bersama-mu ya..Ramadhan

Semoga hati-hati kami terus merinduimu ya..Ramadhan

Rindu kami pada-mu ya..Ramdhan

Adalah Rindu Ramadhan.


ABI 09

14hb 09 09,Isnin

11.55pagi

Meru.


#Kami-orang-orang yang beriman dan bertaqwa pada Allah sahaja yang benar-benar merasa merindui dan merasai kepergian Ramadhan bulan yang Agung.


UNTUK PUISI YANG TERDAHULU:

Taman Puisi Nur Dania Balqis

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI