Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Tuesday, September 29, 2009

Ceria Syawal-4(Catatan Syawal 1430H)
Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir&Batin
Rabu 23HB 09 2009 bersamaan 4Syawal1430H

“Syukur pada-Mu ya Allah dengan Rahmat dan Kasih Sayang-Mu kami dapat menghirup suasana aman,damai dan harmoni serta kami dapat berhari raya dengan tenang dan bahagia sekali,lebih-lebih lagi permata hati kami Nur Dania Balqis di sisi kami..Terima Kasih Tuhan…..AMIN!!!..”

Kita masih dalam suasana raya lagi,mungkin masih ramai lagi sanak saudara yang jauh dan dekat masih ziarah di rumah kita atau kita pula yang ziarah ke rumah mereka.Al-maklumlah masa-masa ni-lah kita mengambil peluang untuk ziarah menziarahi antara satu sama lain,hari biasa nanti kita akan sibuk lagi dengan tugas masing-masing,masa yang ada nil-ah kita manfaatkan sebaik-baiknya.

Begitu juga dengan Abi dan Ummi,masing-masing cuti seminggu,masa ni-lah kami padatkan dengan ziarah ke rumah saudara mara dari keluarga Abi dan Saudara mara dari sebelah keluarga Ummi,emm…memang penat tapi menyeronokan bertemu ahli keluarga yang lain serta saudara mara,lebih-lebih lagi raya ni puteri kami ada di sisi kamiJ..penat tapi bila lihat puteri,rasa hilang penat.

Alhamdulillah dengan izin Allah jua, untuk hari ni kami pergi ke distinasi yang agak jauh sedikit(ke rumah adik-beradik sebelah Ummi),ke Bukit Sentosa dan juga Tanjung Malim serta juga ke Puncak Alam itupun kalau sempat untuk singgah.Untuk hari ni kami telah berjanji dengan Kak Habsah untuk sama-sama ke destinasi yang sama,kebetulan Kak Habsah nak balik Penang,jadi dalam kesempatan tu dia singgah ke Bukit Sentosa dan Tanjung Malim lagi pun jalan yang sama untuk dia lalui.Kami berjanji bertemu di Bukit Sentosa.

Dalam pukul 10.50pagi kami bertolak dari rumah meru ke Bukit Sentosa melalui sungai buluh ke Haighway Rawang.

Di Rumah Almarhum Abang Asri Ibrahim dan Kak Jannah Bukit Sentosa

Di sini tiada gambar-gambar yang Abi nak kongsikan kerana bateri kamera dah habis,Charger tertinggal pula kat rumah Mak Bukit Lanchung(minta tolong kak habsah suruh bawakan ),memang terkilan habis,tak dapat nak abdikan kenangan di rumah Arwah.

Di Rumah Abang Ghazali Ibrahim Tanjung MalimDi Rumah Abang Hassanuddin Puncak AlamUntuk Melihat Gambar Seterusnya: Album Kenangan Aidilfitri
Alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar hari ini.Catatan
ABI 09
Meru.UNTUK CATATAN SYAWAL TERDAHULU: Catatan Syawal

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI