Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Tuesday, September 1, 2009

Berbuka Puasa Di Rumah Mak Bukit Lancung(Catatan Sepanjang Ramadhan 1430H)


Khamis 27hb 08 2009 bersamaan 6Ramadhan 1430H

Minggu ni ,Abi giliran kerja malam pula jadi masih berpeluang berbuka dan besahur dengan Ummi,maklum minggu ni Ummi cuti persekolahan,Nur Dania Balqis kelihatan seronok sepanjang hari Ummi di sisinya.Hari ni(27hb 08 2009 bersamaan 7Ramadhan 1430H) pula Ummi minta izin pada Abi,Ummi nak tidur rumah Emak kat Shah Alam untuk beberapa hari,jadi petang ni selepas Asar dalam pukul 5.30ptg Abi hantar Ummi dan Nur Dania Balqis.


Dalam keadaan hujan lebat sepanjang perjalanan,melihat kiri kanan jalan rasa kesian pula pada penjaja-penjaja kuih-muih dan air minuman,petang ni hujan mungin rezeki mereka berkurangan tak seperti semalam..Abi singgah sebuah gerai ditepi jalan yang menjual buah dan air untuk beli air soya,”emm..tak pa hari ni hujan..esok insyallah tak..sesekali hujan tak pe”Kata Abi pada penjual itu..Dia senyum saja.


Dalam hati Abi,rezeki masing-masing,nasib baik cuaca baik ari ni dapatlah rezeki lebih bagi penjaja di bazaar-bazar Ramadhan dan yang ditepi-tepi jalan.Sepanjang perjalanan hujan makin lebat terutamanya bahagian Shah Alam.Nur Dania Balqis tak tidur sepangaj perjalanan,matanya bulat tapi mood dia macam boring je..diam je..anak kecil bisalah tu ye.. Singgah di pasa raya Hero beli buah anggur untuk Emak..selepas dari pasar raya Hero terus ke rumah kak mona,dia pun nak berbuka puasa jadi sama-sama masuk kedalam.


Alhamdulillah..waktu berbuka dah tiba..ramai gak ari ni,Zul ,Isteri,dan Adib,Adik dan Suami,Kak Mona dan anaknya Fatin Nabila,Abi,Ummi dan Nur Dania Balqis..oklah gak sesekali berbuka puasa dengan ahli keluarga baru meriah dan harmoni,Nur Dania Balqis meragam pulak petang ni,asyik menangis,Ummi berhenti makan,layan dulu sekecil..masing-masing dengan juadah yang disediakan..Alhamdulillah hari ni dapat puasa lagi..Bisik dalam hati Abi,Cian Ummi tak makan lagi,Ummi minta Fatin jaga sekejap Ummi nak berbuka pula..


Selepas solat Maghrib,siap-siap nak balik Meru,malam ni Abi keje malam,dah tugas dan jadual keje pun macam tu kena kejelah kan,keje pun ibadah juga..Emm..dalam perjalanan masih gerimis lagi sampai Meru pun gerimis lagi.Gerimis Rahmat malam Ramdhan..


ABI 09

Meru.


UNTUK CATATAN SETERUSNYA:Catatan Ramadhan

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI