Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Wednesday, August 5, 2009

Konsert Antara Dunia Di Stadium Malawati Shah Alam

Sebahagian koleksi Gambar Dari:www.firdausmahadi.com
Gambar koleksi Abi


Hari Sabtu 1Hb 07 2009 bersamaan 10 Syaaban 1430H.


Malam ni Abi pergi ke Konsert Antara Dunia anjuran bersama badan pelajar Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia(GAMIS) dan Rabbani Production.Dengan temanya 'Menyemarak Kebangkitan, Meneraju Ummah'. Antara kumpulan nasyid yang menjayakan konsert ini adalah Rabbani,Hijjaz,Raihan serta 2 buah kumpulan dari Luar Negara Indonesia dan Arab.Persembahan pada malam ni memang hebat,maklum saja mereka adalah otai-otai dalam dunia nasyid tanahair kita,Siapa tak kenal kumpulan Rabbani,Hijjaz dan Raihan,mereka berpengalaman dalam menjayakan konsert samada di dalam dan luar Negara.Mereka adalah gergasi dalam dunia nasyid tanahair.


Konsert di rasmikan oleh Tuan Guru Dato Nik Abd Aziz Bin Nik Mat selaku Menteri Besar Negeri Kelantan.Ketibaan Tuan Guru di sambut dengan tepukan gemuruh dari para penonton dan takbir bergema di Stadium Malawati.Dalam ucapan beliau telah berpantun degan pantun yang penuh ilmu dan hikmah serta nasihat.


Tuan Guru di hiburkan dengan Kumpulan Nasyid dari Arab dan nyanyian nasyid beramai-ramai dari kumpulan nasyid Rabbani ,Hijjaz,Raihan serta kumpulan Nasyid dari Negara Indonesia dan Negara Arab .Selepas itu Tuan Guru berangkat pulang mungkin ada majlis lain yang nak di hadiri beliau.Tuan Guru memberi komitmennya walaupun di fahamkan Tuan Guru tidak berapa sihat pada malam itu.


Bagi Abi persembahan pada malam itu memang ‘mantop’ dan menghiburkan,menginsafkan dan membawa nostalgia lama bila Sajak ‘Sakaratulmaut’pun ada dideklimasikan oleh Ustaz Dinie Juri .Pentomen Solat,Malaikat dan Saiton saling tarik menarik menggoda seorang pemuda yang nak bersolat,penuh dengan mesej.Sebelum tu pembukaan sekesta Kelahiran seorang anak juga penuh mesej yang di sampaikan.Tazkirah pun ada di sampaikan dengan penuh emosi oleh Ustaz Sobri Rani.


Persembahan nasyid dari Indonesia Shoutul Harokah penuh semangat dan sarat dengan lirik berbentuk jihad.Raihan,Hijjaz dan Rabbani gergasi nasyid tanahair tidak kurang hebatnya dengan persembahan masing-masing.Secara peribadi Abi bagi Lima bintang kepada semua yang terlibat dalam menjayakan konsert itu.


Tahniah kepada GAMIS.!!


Malam ni Abi pergi denga anak buah Fatin Nabila dan Nor Amalina.Ummi dan Nur Dania Balqis tak ikut.


ABI 09 Meru.

2 comments:

maiyah said...

salam.. saya nak sangat gi tgk konsert kump. nasyid tapi tak pernah dapat info

Masshah said...

InsyAllah jika ada lagi,maklumat tentang konsert nasyid Insyallah saya akan beritahu akak..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI