Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Friday, August 28, 2009

Amalan Kebajikan Dan Kebaikan Di Bulan Ramadhan (Ramadhan 1430H)


Alhamdulillah syukur pada Allah yang masih mengizinkan kita menghirup nikmat yang amat banyaknya ,kehidupan yang tenang dan harmoni serta berkat umur yang panjang serta Rahmat dan Keberkatannya kita diizinkan betemu lagi di dalam bulan Ramadhan 1430H kali ini.Semoga di bulan yang baik dan mulia ini dapat sama-sama kita menunaikan tanggungjawab kita dengan menunaikan perintah Allah dan menjauhkan dari perkara yang di murkai.


Kita telah menunaikan ibadah puasa sudah beberapa hari,mudah-mudahan segala amal ibadah kita di sepanjang Ramadhan di terima dan diredahi Allah.Marilah kita kerjakan amal kebaikan dan kebajikan di bulan yang mulia dan penuh keberkatan ini.Sebagaimana yang kita maklum pada bulan ini pintu-pintu neraka di tutup dan di buka pintu-pintu syurga serta di belenggu syaitan-syaitan.


Hadis Nabi s.a.w yang bermaksud:


“Pada bulan itu ditutup pintu-pintu neraka,dibuka pintu-pintu syurga dan dibelenggu syaitan-syaitan.Sabdanya lagi,dan seorang malaikat akan berseru:’Hai pencita kebaikan,bergembiralah.Hai pancita kejahatan,nantilah sampai Ramadhan berakhir.’”

(Hadis Riwayat.Ahmad dan Nasa’i)


Marilah kita rebut peluang keemasan yang datang hanya setahun sekali ini dengan benar-benar melaksanakan ibadah puasa ini dengan penuh ketaqwaaan kepada

Allah.Perbanyakan amalan-amalan kebaikan dan kebajikan antaranya:

1)Berpuasa di siang Ramadhan dengan penuh keimanan dan ketaqwaan pada Allah.

2)Solat Terawikh secara Jemaah.

3)Membaca Quran,bertaddarus di surau atau masjid,besama isteri,anak-anak atau ahli keluarga.

4)Berzikir dan berselawat

5)Perbanyakan Solat-solat sunnat

6)Menghidupkan malam dengan berqiamulail.

7)Bersedekah,infaq,derma,memberi makan kepad mereka yang berpuasa(menjamu ketika berbuka puasa).

8)Menolong dan membantu orang susah fakir miskin.


Dan pelbagai amalan kebaikan dan kebajikan yang sangat banyak yang boleh kita laksanakan.Semoga amalan yang kita lakukan ikhlas semata-mata untuk Allah.Oleh demikian mudah-mudahan kita mendapat janji dan jaminan Allah seperti mana yang terkandung dalam nukilan sebuah hadis yang bermaksud:


“Dari Abi Hurairah r.a berkata:Rasulullah s.a.w bersabda:’Segala amal kebajikan anak adam dilipatgandakan pahalanya dengan sepuluh hingga tujuh ratus kali ganda.’Allah berfirman:”Kecuali puasa,puasa itu untukKu dan Aku memberikan pembalasan(pahala)kepadanya,ia telah meninggalkan syahwat dan makan minumnya kerana Aku.”

(Hadis Riwayat.Muslim)


Semoga mendapat manfaat dan pengajaran dari Ramadhan.


ABI 09

Meru.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI