Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Tuesday, August 11, 2009

Ke Pesta Buku Selangor 2009


Buku yang di beli di Pesta Buku Selangor 2009

Hari ni 3HB 08 2009 bersamaan 12Sya’aban 1430H,

Dalam pukul 3.15pm Abi ke Shah Alam Komplek PKNS,hari terakhir Pesta Buku Negeri Selangor 2009 setelah 10 hari berlansung,Hari ini hari yang ke-11 dan hari yang terakhir,pergi seorang,Ummi tak larat nak ikut penat katanya.Sampai je parking bahagian luar penuh terpaksalah parking bahagian dalam tu pun pusing-pusing baru dapat parking hari terakhir pesta buku pun masih ramai lagi pengunjung,ini memberi makna rakyat dah mendapat kesedaran berkenaan buku dan membaca,baguslah macam ni.Abi pergi pun saat-saat terakhir,nak pergi asyik tangguh-tangguh je,Alhamdulillah hari ni dapat gak pergi.

Selepas parking terus naik keatas Komplek,orang ramai masih mengunjungi gerai-gerai atau kedai buku yang dibuka,terdapat juga kedai-kedai yang kosong dan ada yang mengemas buku-buku ke dalam kotak ,mungkin target jualan dah lebih.Abi round-round dulu sebelum mampir ke kedai buku yang masih dibuka,sebagai orang yang suka buku dan suka membaca buku memang teruja dibuatnya bila melihat begitu banyak buku-buku yang dijual dengan pelbagai tajuk.Memang seronok melihat buku-buku yang banyak kalau dapat baca semuannya.Tak boleh tahan…Memang hobi no 1 buat Abi membaca,sebulan mesti kurang-kurang 2 buah buku Abi beli kadang lebih dari 2 buah buku,bila pergi mana-mana komplek mesti singgah kedai buku,tak miss punye..Ada 3 kad diskaun dalam simpanan Abi bila nak beli buku dari kedai-kedai tersebut.

Hari ni Abi beli 8 buah buku semuanya,antaranya:

1. Rumahku Syurgaku (Keluarga Sakinah)-Abdul Qadir Djelani-Pustaka Dini
2. Negara Berdaulat Dalam Perspektif Islam-Abdul Qadir Djelani-Pustaka Dini
3. Bawa Hatimu Kepada Tuhan-Amaluddin Mohd Napiah-Galeri Ilmu
4. Magnet Rezeki Dengan Solat Duha-Muhammad Mokhtar-PTS Milinia
5. Buat Duit Dengan Blog-Yazid Yahya-PTS Professional
6. Sanggahan Salah Tafsiran Islam-Siri Al-Qardhawi Membela Islam-SynergyMate Sdn Bhd
7. 30 Larangan Wanita Dan Lelaki-Abu Hikmah Al-Husni-Darul Nu’man
8. Kisah Nabi Sulaiman as,&Ratu Balqis
9. 5 buah Majalah ASUH keluaran lama-Galeri Ilmu.(Untuk Nur Dania Balqis)

Setakat ni baru sebuah buku yang dapat baca,Bawa Hatimu Kepada Tuhan,sebab Abi habiskan dulu buku yang di hadiahkan Abang ipar iaitu Kembara Hati Di Tanah Suci.InsyAllah lepasni baca buku yang kedua yang dibeli dipesta buku.Alhamdulillah ada diskaun semasa beli buku 10%-15% boleh lah..dia orang pun cari makan juga kan..
Pada mereka yang masih belum minat membaca buku tanamkanlah minat membaca dari sekarang,membaca menambah ilmu dan meningkatkan minda kita.Kata Dr Hm Tuah Iskandar banyak membaca boleh melambatkan nyanyuk(sakit tua).Rasanya tidak rugi kalau kita meluangkan masa yang ada untuk kita membaca bahan-bahan yang berfaedah selain membaca suratkhabar.

Bagi abi bersetuju sangatlah dengan adanya pesta buku macam ni,saban tahun kerajaan mengadakan Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur bagi tujuan agar rakyat menanamkan budaya membaca dalam kehidupan seharian mereka.Begitu juga dengan Kerajaan Negeri Selangor yang menganjurkan Pesta Buku ini memang amat Abi sokong.Puas keliling beberapa kali membelek-belek buku Abi dah rasa puashati,dah pun beli beberapa buku,masa nak balik pulak tiba…Balik dalam pukul 5.10ptg.

Mudah-mudahan kita menjadi Ummat yang suka membaca.Selamat membaca kepada semua.

ABI 09
Meru.

JADIKANLAH BUKU SEBAHAGIAN DARI HIDUP KITA.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI