Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Wednesday, August 26, 2009

Catatan Abi-10

Sempat lagi salin lampin

Penat ye...

Majlis salawat beramai-ramai

Kelihatan Rakan dari kumpulan Rabbani
Hamdi Rabbani

Sebahagian yang hadir


Majlis Tahlil Almarhum Ustaz Asri Di Bukit Sentosa.

18hb 08 2009 bersamaan 27 Syaaban 1430H

Petang ni selepas balik dari rumah Mak Bukit Lancung ,Kami bertolak pula ke Bukit Beruntung Majlis Tahlil serta Majlis Akikah anak Aruwah Abang Ari Hamdi Rabbani.Dalam pukul 6.30 kami bertolak ke sana.Cuaca petang ni hujan lebat sepanjang perjalanan,kesian dengan Nur Dania Balqis seharian di hospital selepas tu ke rumah Mak petang ni pula ke Bukit Beruntung…emmm..ciann dia..

Sepanjang-panjang perjalanan hujan turun begitu lebat sekali…namun Alhamdulillah akhirnya kami sampai juga di Bukit Beruntung…Tapi..alangkah pilunya hati ini kami tak dapat jalan masuk ke Bukit Sentosa..beberapa kali pusing-pusing mencari jalan menuju kesana,maghrib dah masuk,akhirnya ambik keputusan solat dulu di sebuah surau,selesai solat kami terpaksa menunggu Adik,Ramlan dan Mak yang baru dalam perjalanan ke Bukit Beruntung,Kami menunggu mereka di Petronas…Maklum saja jalan nak masuk ke rumah Almarhum sangat advancer,bagi mereka yang sesekali datang memang sukar nak ingat lebih-lebih lagi datang sebelah malam seperti kami yang datang sekali-sekala itupun masa Hari Raya..:)..Alhamdulillah sampai juga Adik,Ramlan dan Mak ,kami ikut dari belakang…Samapi juga akhirnya..

Majlis sudah berjalan,kedengaran bacaan tahlil sedang dibacakan oleh Abang Zali (Ustaz Ghazali Ibrahim) melalui speaker yang di pasang.Kami masuk kekawasan rumah,ramai tetamu yang hadir mungkin penduduk taman di situ dan teman-teman artis nasyid,teman Almarhum,para wartawan dan saudara mara yang datang ke majlis malam ni.Kami melalui pintu belakang..mak ,adik,Ummi dengan Nur Dania Balqis masuk ke dalam ,Abi dan Ramlan serta Fadhil yang baru sama-sama sampai tadi duduk di luar tepi rumah.

Doa di bacakan…dan sedikit tazkirah ringkas di sampaikan oleh Abang Zali,Abang Zali memaklumkan malam ni juga majlis akikah untuk Hamdi Rabbani,Sama-sama berselawat dan Cium Hamdi Rabbani kata Abang Zali,Semua tetamu berdiri dan bersalawat beramai-ramai.Sambil di kendong Abang Nasir tetamu mencium Hamdi Rabbani,dari riak muka Hamdi kelihatan gembira dan senyum,Abi dapat jugak cium dahi Hamdi Rabbani.

Selesai…Jamuan makan pun bermula..makan kemudian sebab ramai orang, bagi peluang mereka dulu,maklum kami datang lambat,Nampaknya tetamu ramai malam ni,Ustaz Akhil hai pun turut hadir bersama isteri barunya Waheeda.Kelihatan juga Munif dan geng Hijjaz,Line agak clear Abi carilah makanan yang berkenan..Alhamdulillah syukur kenyang..Terima kasih Tuhan yang Maha Baik..Semasa borak-borak dengan Isman dari kumpulan Hijjaz,mereka akan mengadakan majlis tahlil untuk Almarhum pada puasa kedua di Teratak Hijjaz.

Mudah-mudahan Almarhum damai di sana..dan bersama kalangan Para Solehin dan Hamba-hambanya yang Mutaqqin…Amin!!!..

ABI 09
Meru.


Untuk Catatan Abi seterusnya:Dairi Abi

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI