Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Friday, July 9, 2010

Azam Dan Mukaddimah Baru


Terima Kasih pada semua,masih sudi berkunjung blog Nur Dania Balqis


Assalamualaikum buat Anda yang masih lagi setia ke blog ini,terlebih dahulu Abi mohon ribuan kemaafaan pada pengunjung atas blog yang sentiasa tak berupdate ini,bagaimanapun semangat untuk melihat blog ini hidup dan di kunjungi Anda masih membara;),apa pun Abi ucapkan terima kasih pada Anda yang masih setia berkunjung untuk menjenguk-jenguk perkembangan terkini Permata Hati Abi Dan Ummi , Nur Dania Balqis,banyak sangat sebenarnya aktiviti,gambar-gambar,buah fikiran yang masih tak di post dalam blog ini,oleh dek kerana macam-macam perkara yang perlu di utamakan dalam hidup ini,Sementelahan pula Abi juga telah membuka satu lagi blog baru,blog kedua(berkenaan Hobi Abi:Membaca Buku dan yang lain-lain).

Dalam keadaan blog Nur Dania Balqis tak terusik,nak pula buka blog kedua..cam na tu;),Insyallah,selepas ini akan ada jadual untuk update kedua-dua blog ini,selagi semangat masih ada dan membara lagi;).Apa pun semua bergantung pada keutamaan perkara yang nak di lakukan.Pentingkan yang paling penting dulu..betul tak?.Alhamdulillah dengan izin Allah yang Maha Hebat dan Maha Baiknya,setakat ini sihat,semakin lasak,gigi makin banyak tumbuh tapi masih belum pandai berjalan lagi.Perkembangan dari sehari ke sehari untuk melihat Nur Dania Balqis membesar sangat memberi ketenangan dan keharmonian pada kami berdua,kesabaran dalam melayan karenahnya sangat menyeronokkan kami.Adakalanya Abi bertanya Ummi,”Bila nak besar ni..”.ha3..tak sabar-sabar bunyinya ni..;).

Semua dalam kekuasaan Allah SWT,manusia merancang Allah jua merancang,itulah hebatnya kuasa Allah.Kita hanya hamba yang mampu berserah atas ketentuan yang Allah berikan pada kita,mensyukuri atas nikmat yang banyaknya,jika kita nak hitung rasanya memang tidak akan terhitung…itulah kebaikkan Allah pada hambanya,Alhamdulillah dengan izin Allah Ummi kini sedang hamil dalam lima bulan dah,ini bermakna Nur Dania Balqis akan ada adik,bertukarlah statusnya menjadi kakak nanti,moga selamat sehingga harinya nanti(mohon doakan ye para pengunjung..;)).Terima kasih Tuhan yang Maha Baik..!

Semoga Allah memberi kekuatan pada Abi untuk terus menyemarakkan blog ini,memberi semangat untuk Abi berkongsi buah fikiran pada Anda semua,harap-harap Azam dan semangat baru ini akan terus berkekalan melekat dengan kuatnya dalam diri Abi.Oklah..mudah-mudahan entry ini sebagai mukadimah sekali lagi untuk kita bertemu dan berinteraksi dalam dunia tanpa sempadan ini(dunia maya..)Semoga para pengunjung mendapat manfaat dari perkongsian yang tidak seberapa ini.Terima kasih sekali lagi Abi ucapakan atas perhatian Anda ke atas blog kami ini.

Sekian.

AbiQis
Teratak Usang
Meru.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI