Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Tuesday, July 21, 2009

Catatan Abi-3

Abi Ke Majlis Perasmian Sambutan Hari Veterinar 2009 Negeri Selangor

Laman Web: Jabatan Veterinar Negeri Selangor.
http://www.dvssel.gov.my/
Hari ni 21HB 07 2009,Abi pergi ke Ke Majlis Perasmian Sambutan Hari Veterinar 2009 Negeri Selangor.Perasmian oleh Y.B Tuan Haji Yaakob bin Sapari, Ahli Majlis Masyuarat Kerajaan Negeri Selangor(Exco)Merangkap Pengerusi Jawatankuasa Tetap Permodenan Pertanian,Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan Negeri Selangor.Majlis di adakan di Dewan Serbaguna Meru,Klang.

Ramai dikalangan penternak dari seluruh selangor datang,mereka adalah penternak yang berjaya dalam mengusahakan penternakan mereka.Majlis di mulakan dalam pukul 9 pagi dengan acara Lagu negeri selangor,negaraku.lagu jabatan Veterinar dan doa bagi mendapat keberkatan dari Allah sepanjang majlis berjalan.

Selepas ucapan dari orang penting dari Jabatan Perkhidmatan Veterinar iaitu Dr.Nor Aidah bt.Abd Rahim sebagai Pengarah Perkhidmatan Veterinar Negeri Selangor,giliran Y.B Tuan Haji Yaakob bin Sapari untuk memberi ucapan dan seterusnya merasmikan Majlis ini,Dengan paluan 3kali pikulan Gong maka terasmilah sudah Majlis ini.Selepas itu penyampaian sijil dan Anugerah Khidmat kecemerlangan bag pekerja di Jabatan Veterinar Dan Anugerah kepada penternak yang berjaya.

Program ini telah berjalan dari 20hb lagi,Bermacam-macam gerai pameran dan jualan produk hasil ternakan juga di adakan,penerangan khidmat nasihat pinjaman kewangan juga ada.

Selain itu Pertunjukan Ayam serama dan jualan cenderahati serta Taman arnab pun ada.Banyak maklumat berkenaan Veterinar seperti Ceramah berkenaan kesedaran penternakan ayam dan unggas di adakan.Bagi Abi memang sangat bermanfaat dan memberi input ilmu pada Abi berkenaan Veterinar ini.Majlis di akhiri dengan lawatan Y.B dan tetamu kehormat lain melawat gerai-gerai jualan dan pameran.

Jamuan makan di sediakan untuk para tetamu dan para penerima sijil dan anugerah pada Majlis ini.

Abi balik dalam pukul 12.45tgh dalam keadaan hujan lebat,mungkin hujan Rahmat sebab lama tak hujan.

ABI 2009
Meru
Untuk Catatan Abi seterusnya:


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI