Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Sunday, July 12, 2009

Abi Ke Program Sukan Perdana Meru 2009
Petang ni lepas balik dari Bukit Lancung Abi pergi ke Padang Meru Empat menyaksikan Program Sukan Perdana Meru anjuran Pusat Khidmat Masyarakat DUN Meru,MEBA FC Dan Taman Meru Empat.Program ini sebenarnya berjalan sejak pagi tadi 8.00pagi dan di jangka berakhir Jam 6.30ptg.


Program petang ni adalah kedatangan pasukan Liga Super Selangor,mereka akan membuat sisi latihan di padang ini serta seisi bertemu peminat,walau pun Abi bukan peminat fanatik pasukan bola selangor sebagai masyarakat setempat Abi akan sentiasa menyokong dan mendokong apa saja program yang boleh membawa manfaat kepada masyarakat setempat di sini serta bermanfaat kepada anak-anak muda di sini khususnya di Meru.Sungguh meriah dan ramai penyokong-penyokong pasukan merah kuning yang datang dan menyaksikan program ini.Bagi Abi syabas buat penganjur dan Yb Dr Abd Rani Osman dalam mengajak masyarakat kepada Islam dalam masa yang sama tidak mengkesampingkan persoalan kehidupan dunia iaitu sukan sebagai riadho.


Apapun Semangat kesukanan harus di pupuk sejak kecil lagi kerana ia amat bermanfaat untuk kita semua.Dengan bersukan mewujudkan perpaduan dan kasih sayang kepada kita semua.Anak-anak harus di galakkan bersukan selagi mana tidak melanggar batas-batas yang di tentukan syariat.Bagaimana dengan anak kita?.

4 comments:

Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]where to buy adobe photoshop, [url=http://firgonbares.net/]adobe photoshop cs3 class[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] autocad for mac free microsoft office enterprise 2007 product key
wall street office software [url=http://firgonbares.net/]Titanium Pro Mac Retail[/url] buy software to remove
[url=http://firgonbares.net/]adobe photoshop cs4 academic version[/url] adobe photoshop for mac
[url=http://firgonbares.net/]winzip 12[/url] 3 Design Premium Mac
software resellers in the [url=http://firgonbares.net/]adobe photoshop elements for mac[/b]

Anonymous said...

[url=http://sunkomutors.net/][img]http://sunkomutors.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]buy adobe software in, [url=http://sunkomutors.net/]buy dragon software[/url]
[url=http://sunkomutors.net/][/url] software no purchase cheapest oem software
online educational software [url=http://sunkomutors.net/]cheap adobe cs3 software[/url] i buy oem software
[url=http://sunkomutors.net/]buy dvd burner software[/url] adobe photoshop cs3 comparison
[url=http://sunkomutors.net/]Adobe Acrobat Pro 8[/url] can i buy photoshop in
microsoft image software [url=http://sunkomutors.net/]adobe website software[/b]

Anonymous said...

[url=http://murudobaros.net/][img]http://murudobaros.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]academic version, adobe creative suite 4 master, [url=http://murudobaros.net/]profit discount software[/url]
[url=http://murudobaros.net/]autocad torrent[/url] buy igo software how to design filemaker pro plugin
software with buy and sell [url=http://murudobaros.net/]microsoft office discount price[/url] adobe photoshop cs3 mac
[url=http://murudobaros.net/]charity discount software[/url] winzip 12 activation code
[url=http://murudobaros.net/]install oem software[/url] nik software discount
software and canada [url=http://murudobaros.net/]web store software[/b]

Anonymous said...

[url=http://hopresovees.net/][img]http://vonmertoes.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]Extended Mac Retail Price, [url=http://hopresovees.net/]video store software[/url]
[url=http://vonmertoes.net/][/url] order software freeware oem operating system software
discount software [url=http://bariossetos.net/]sell own software[/url] cheap microsoft office home &
[url=http://hopresovees.net/]filemaker pro exits[/url] does office 2003 work with vista
[url=http://bariossetos.net/]buy photoshop upgrade[/url] windows xp service pack 3
office software prices [url=http://bariossetos.net/]cheap software canada[/b]

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI