Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Monday, August 16, 2010

Sedikit Imbauan Ramadan 1430H Dan Renungan Bersama

Alhamdulillah masih di izinkan lagi untuk bertemu dalam dunia blog ini,Syukur padanya masih di beri kesempatan untuk menghirup udara Ramadan yang indah dan penuh keRahmatan ini,Kepada diri sendiri dan Anda semoga sama-sama meraikan Ramadan ini dengan penuh keimanan dan ketaqwaan pada Allah swt.

Tak tahu apa yang hendak di kongsikan pada pertemuan hari ini,tulislah apa-apa yang ada di fikiran waktu ini,rasanya nak imbau balik kenangan Ramadan tahun lepas 1430H/2009,bila ingat balik Ramadan tahu lepas,terasa cepat benar Ramadan datang lagi,waktu tu permata hati Abi baru beberapa bulan lahir,bila masa buka belum dapat lagilah dia menyibuk nak kacau orang berbuka,maklum belum tahu apa lagi,bila masa berbuka letak je tepi di samping Umminya,taklah dia kacau kami sedang berbuka.Tahun tu tahun pertama permata hati kami ada di sisi kami,memang rasa seronok dan syukur,ada orang baru di sisi kami,menceriakan suasana dalam hidup kami berdua.Terima kasih Tuhan..!


Imbauan Ramadan 1430H/2009,Puasa hari pertamaUmmi di sisinya Nur Dania Balqis


RENUNGAN

Siapa yang tak sayangkan anakkan?...melainkan mereka yang tak tahu menghargainya,tahunya seronok sahaja,lepas tu buang..memang dasar manusia berhatikan binatang,tapi rasanya binatang pun sayangkan anaknya,kita kata kat mereka yang buang anak tu…manusia berhatikan saitan,sebab saitan memang makhluk yang jahat dan sesat lagi menyesatkan…Mereka yang membuang anak tu,memang makhluk yang tak tahu bersyukur dan tak pernah mengenal apa itu syukur(ni bukan marah tapi gerammm..).

Mangsa kekejaman,manusia berhatikan saitan..!


Mana tidaknya,tidak kah mereka terfikir dan berfikir,apa yang mereka lakukan adalah satu perkara yang kejam dan terkutuk,pembunuh dan membunuh dengan sengaja,kalaulah mereka itu berfikir dan memikir(jangan asyik fikir sedapnya je,,..)apakah mereka sanggup melakukannya?..Tapi bila saitan sudah merasuk dan melaksanakan peranannya itulah hasilnya,ta tahu nak berbuat apa-apa,dengan fikiran singkat dan tidak mahu bertanggungjawab,buangkan saja…di mana? Tong sampah,di tapak buangan sampah,di dalam surau,tepi surau,tepi parit,dalam longkang,depan rumah orang,merata-rata sekarang mereka buang,dah macam buang sisa makanan yang mereka buang.Malam tadi berita Tv 9,menyatakan kes buang bayi sudah menjangkau peratusan 154%...bukan lagi 100%.,yang tak di kira?bahkan lebih mahunya.

Eh..tadi nak tulis imbauan Ramadan tahun lepas dah meleret pulak,tapi apa salahnya kan,sebagai bahan berfikir untuk kita semua,anak-anak Allah anugerahkan untuk kita sayangi,beri didikan,panduan,ia merupakan aset untuk agama,bangsa dan Negara.Mereka lah yang bakal mewarisi kehidupan yang bakal kita tinggalkan.Mereka yang membuang bayi adalah mereka yang tidak bertamadun,manusia kejam yang tidak layak untuk di hargai,biar apa pun alas an mereka,seandainya ada dikalangan mereka menyatakan,mereka membuang bayi ini kerana terpaksa,malu,takut…banyak cantik..!,Mereka memang selayaknya di humban kedalam Neraka Jahanam(kecuali mereka bertaubat).

Permata hati Abi sedang enak di ulit mimpi


Kepada diri Abi dan Ummi..sayangi permata hati Abi dan Ummi sepenuh hati,kerana ia adalah aset yang sangat berharga,kami ingin jadikanya anak yang solehah,mendoakan kami nanti,mewarisi kehidupan yang bakal dia tempuhi nanti.Perjuangan belum selesai untuk kami mendidi dan mengasuhnya,selagi ada hayat kami,kami ingin melihatnya membesar dengan panduan agama.Inilah cita-cita kami,begitu juga dengan Anda juga kan?..Marilah kita sayangi anak-anak kita..!

Ramadan 1431H,permulaan yang baik dan baru untuk kita sayangkan keluarga kita dan anak-anak kita..

Sekian..Jumpa lagi..!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI