Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Sunday, August 29, 2010

Facebook khas bagi Kanak-kanak

Anak-anak juga boleh di ajar dengan kecanggihan teknologi


Assalamualaikum semua,dapat bertemu lagi..kali ini Abi kongsikan satu artikel yang sangat menarik,khusus untuk ibu bapa dalam mendidik anak-anak..bacalah...

Hasil kajian terkini sempena Minggu Keluarga Kebangsaan di United Kingdom mendapati tidak sampai separuh (49%) kanak-kanak yang ditemu bual mengatakan bahawa ibu bapa sangat penting dalam hidup mereka.

28 peratus kanak-kanak yang berumur 11 tahun pula mengatakan Facebook mempunyai kesan yang lebih besar dalam hidup, melebihi kesihatan, bersukan dan bersekolah. Statistik kajian itu juga menunjukkan bahawa kanak-kanak perempuan lebih ramai menggilai Facebook dengan 4 orang daripada setiap 10 kanak-kanak perempuan.

Hasil kajian yang mengejutkan ini mengajak kita sebagai ibu bapa berfikir semula. Adakah anak kita sudah cukup matang bagi dibenarkan mempunyai akaun Facebook sendiri?

Pentadbir laman Facebook menetapkan syarat bahawa jika anak kita ingin mempunyai akaun Facebook, mereka harus berusia 13 ke atas. Namun jika anak kita yang berumur 10 tahun memasukkan maklumat dengan tarikh lahir palsu semasa pendaftaran, Facebook tetap menganggap maklumat itu betul lalu membenarkannya.

Justeru sebagai ibu bapa, tiada yang lebih berharga selain pemantauan berterusan terhadap aktiviti anak-anak kita di alam siber. Linda Caple-Wakeling, seorang ibu dari New South Wales, Austalia membenarkan anaknya berumur 11 tahun mempunyai akaun Facebook.
Namun beliau sendiri mempunyai autoriti mutlak meluluskan permintaan rakan-rakan anaknya yang ingin menjadikan anaknya rakan mereka. Beliau terlebih dahulu membaca latar belakang mereka. Biasanya mereka datangnya dari sekolah yang sama.

Dalam pada itu, menurut Professor Virginia Slaughter, pakar pembangunan sosial kanak-kanak dari University of Queensland, Austalia, Facebook juga merupakan platform bagi kanak-kanak bersosial. Sebagaimana orang dewasa yang perlu hidup bersosial, kanak-kanak juga berhak bersosial.

Namun beliau menasihatkan bahawa jika kita tidak mengawasi aktiviti Facebook anak-anak, kita mendedahkan mereka dengan bahana buruk yang bakal menimpa.

Togetherville: Facebook untuk Kanak-kanak

Togetherville adalah laman rangkaian sosial terbaru yang berfungsi seperti Facebook Cuma ia dikhaskan bagi kanak-kanak berumur 6-10 tahun. Perkara yang positif tentang Togetherville ialah ia sesuai dan selamat bagi anak-anak kita bersosial bersama rakan-rakan maya.

Mandeep Dhillon, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas Togetherville berkata ibu-bapa hari ini sangat sibuk di pejabat. Selain itu mereka juga sibuk di alam maya dengan bersosial dan bersembang di Facebook.

Justeru beliau menggesa ibu bapa supaya menjadikan masa yang diperuntukkan di Facebook sebagai masa berkualiti. Dengan Togetherville kedua-dua pihak bersosial secara maya dengan interaksi yang selamat dan terjamin. Ibu bapa boleh mencapai akses ke Togetherville dengan log-in melalui akaun Facebook mereka yang dirangkaikan dengan Togetherville.

Sumber:

Pa&Ma Julai 2010

Oleh Syahrul Nizam Junaini http://ictpama.blogspot.com/

1 comment:

maiyah said...

salam.. sudi le kiranya terima kad raya dr sy.. makasih

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI