Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Wednesday, June 17, 2009

Tazkirah Seminit


Abi dan Ummi mengucapkan ribuan terima kasih pada Anda yang sudi mampir ke Laman Blog nurdanibalqis yang tak seberapa ini.Kali ni Abi dan Ummi nak bagi tazkirah seminit pada para pengunjung Laman Blog nurdaniabalqis.Moga ada manafaatnya.

Menurut Abu Hurairah r.a,Rasullullah s.a.w telah bersabda yang bermaksud:

"Tidak seorangpun bayi-bayi yang di lahirkan kecuali lahir dalam keadaan fitrah(Islam).Oleh itu ibubapalah yang berperanan sama ada menjadikan dia yahudi.kristian atau majusi sebagaimana binatang melahirkan anaknya tanpa sebarang kecacatan.
Apakah kamu dapat rasakan ada kemungkinan dia akan cacat dalam peroses membesar?"

Alhamdulillah..Pada mereka yang Allah izinkan mempunyai zuriat sudah tentu merasa syukur dan bahagia hendaknya.Pada mereka yang belum di izinkan untuk mempunyai zuriat jangan merasa kecewa sesungguhnya Allah maha tahu atas segala-galanya pada diri kita.Berdoa dan sentiasa mengaharap kasih sayang Allah moga apa yang kita harapkan di terima.Allah maha adil kepada manusia.

Kepada kita yang sudah ada anak,semoga Anak-anak menjadikan kita semakin dekat dengan Allah tidak melupakan akan besar dan hebatnya Allah memberikan nikmat anak buat kita.Tanggungjawab mendidik anak-anak kita tidak abaikan dari hari ke sehari anak yang sedang kita didik semakin membesar dan memerlukan perhatian dan kasih sayang yang berterusan tanpa henti2.Dalam dunia yang semakin rencam dengan kemodenan,ibubapa berkerja siang malam mencari rezeki untuk anak-anak seharusnya tidak menyampingkan persoalan pendidikan dan didikan untuk anak-anak.

Justeru itu marilah kita didik anak-anak kita yang masih kecil dengan didikan yang berpandukan dari Quran dan Sunnah Nabi s.a.w.Agar anak-anak yang terbina nanti adalah anak-anak yang bertanggungjawab,hormati orang tua dan yang paling penting anak-anak tidak buta hati tentang siapa yang mencipta dan melahirkannya ke dunia ini.Kita tanamkan jiwa tauhid pada diri anak-anak kita agar nanti terbentuklah generasi Rabbani yang takutkan Tuhannya.

Kita kenalkan anak-anak kita dengan agama yang syumul yakni agama Islam yang suci,dengan jiwannya yang bersih suci kita tanamkan satu keyakinan yang mantap tentang agamanya.Anak-anak di lahirkan fitrah mudah untuk kita bina dan didik jangan sampai sudah dewasa baru kita mahu mendidiknya maka pada masa itu sudah terlewat dan susah untuk di lentur dan di didik.Bak kata pepatah Melentur buluh biar dari rebungnya..

Sekian moga ada manafaatnnya..Jika ada kesilapan harap beri teguran..

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI