Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Friday, June 19, 2009

Perihal Buang

Macam-macam perihal buang yang boleh kita perkatakan.Contohnya sampah yang berlonggok di rumah kita bila dah penuh kita buangkan dalam tong sampah yang telah di sediakan.Baju,kasut yang memang koyak rabak tak boleh di pakai lagi kita buangkan,memang yang kita buang itu benda yang tidak bermanafaat lagi buat kita, apatah lagi buat orang lain.Ni perihal buang yang biasa kita dengar dan buat,buang sampah takkan tak biasa kot..?


Satu lagi perihal buang yang Abi dan Ummi nak perkatakan ialah Buang kerja,.Bila seorang tauke kilang melihat ada para pekerjannya tidak membawa keuntungan pada syarikatnya di buangnya pekerja itu,abis tak membawa perubahan sikap pada pekerja itu dan tidak membawa keuntungan pada syarikat itu patutlah di buang.Macam mana tak kena buang...


Yang ni memang tak patut.. buang anak macam buang anak kucing.Ada ke?jawapannya ada dan memang ada dah ramai dah orang buang anak sendiri,buang anak kat kaki lima bangunan,di tangga surau,masjid,depan rumah,dan paling teruk dan kejam buang kat dalam longkang pun ada.Tong sampah?Lagilah ada dan dah ramai yang dah buat..Siapa yang buat..Mereka yang kejam dan zalim saje yang sanggup buat benda terkutuk itu.

Di luar sana masih ramai lagi yang dah berkahwin mengikut syariat masih belum di kurniakan zuriat telah berusaha dengan bermacam-macam untuk dapatkan zuriat tapi oleh kerana itu kerja Tuhan yang mengizinkan dapat anak maka belum di kurniakan zuriat.Yang ni senang2 saja di buang..Amboi buat pandai jaga tak tahu ke?...Tapi yang kita dengar orang yang senang dapat zuriat senang pula anak yang di kandungkannya di buang macam binatang..memang perangai binatang kot..?Dulu masa heboh orang buang anak macam heran sekarang jadi tak heran pasal dah menjadi kebiasaan kot..Mana harga diri?Mana maruah diri?..Tak takut Tuhan ke?...

Manusia sudah hilang rasa kemanusiaannya,hilang kasih sayang,hilang segala-galanya,Yang paling teruk dan malang manusia kehilangan Tuhan dan kasih sayang dari Tuhannya sebab itu mereka berani melanggar hukum Tuhan.Kalau setakat buang anak mereka anytime kot..Nauzubillah Minzalik..Contoh hari ni dalam akhbar sinar 19hb06 2009 muka depan bahagian bawah siap ada gambarnya sekali comel lagi anaknya siapa yang buang? Kalau bukan manusia berhati binatang..Binatang pun sayang anaknya..manusia?emm..manusia yang tak ada iman dan tak takutkan Tuhannya yang sanggup buang anak.

Sekadar pandangan dan luahan Abi dan Ummi.

Jika anda ada pandangan emailkan kepada Abi dan Ummi atau tulis saja pada ruangan komen.

Jadi fikir-fikirkan dan renungkan.Marilah kita sayangi Anak-anak kita..

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI