Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Friday, October 4, 2013

Embah Pergi Tak KembaliTanggal 2hb oktober 2013 bersamaan  26 Zulkaedah 1434H, Rabu.

Sekitar jam 11.35 pagi Abi dikejutkan dengan sms dari sepupu yang memberitahu tentang kematian ‘Embah Marsiam’. Memang sejak beberapa hari yang lalu embah sakit dan telah dimasukkan ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang.

Sejak di rumah emak lagi Abi melihat kelainan pada susuk tubuh embah dan wajahnya kelihatan lain sekali. Menurut sms yang diterima embah menghembuskan nafas terakhirnya pada jam 11.30 pagi di sisi anak perempuannya. Embah menghidapi penyakit paru-paru berair.

Abi terus, sms kepada isteri, abang dan saudara-saudara yang lain, agar mereka tahu berita kematian embah. Berita sedih ini amat menyentuh hati Abi, beberapa hari yang lepas ada di rumah emak kini embah sudah pergi jauh...

Semenjak rumah embah rosak akibat ditimpa pokok durian semasa hujan ribut pada penghujung bulan ogos yang lalu, embah tinggal di rumah anak-anaknya. Rumah anak-anak embahlah menjadi transit untuk embah merehatkan diri dalam mengharungi hari-hari tuanya.

Usianya pun sudah begitu lanjut, sekitar 94 tahun, itu yang tertera pada kad pengenalan embah, tetapi mengikut perkiraan tahun sebenarnya usianya sudah menginjak ke seratus tahun. Subhanaullah, Maha Kuasa Allah menjadikan hambanya hingga panjang usia lamanya.

Begitulah kurniaan usia yang Allah SWT beri pada embah, semoga Allah SWT merahmati dan meredhai embah selama hidup di dunia sebelum ini. Embah sudah pergi buat selama-lamanya...

Bila saya dapat sms dari sepupu, rasa sedih tiba-tiba menyelubungi hati ini, siapa yang tidak sedih dengan kehilangan seorang embah, yang ada jasanya pada Abi. Teringat semasa berumur sekitar lima atau enam tahun, embahlah yang menjaga Abi tiap-tiap hari bila emak pergi bekerja.

Abi masih ingat lagi, tiap-tiap pagi emak akan menitipkan Abi ke rumah embah. Embah menyediakan makan tengahari setiap hari untuk Abi, embahlah yang menguruskan ketika itu, ya masih terbayang-bayang di ruang mata ini.

Kini embah sudah pergi dalam usia 94 tahun, pergi ke alam abadi, alam di mana semua orang akan ditransit di sana sementara menunggu hari mahsyar nanti. Tempat rehat, sama ada bahagia atau derita.

Semua itu bergantung pada nilaian iman dan taqwa yang bakal kita bawa semasa ke sana. Embah diberi kelebihan oleh Allah dengan usia yang panjang, dengan keberkatan usianya itu mudah-mudahan embah beroleh kebahagian dan ketenangan di Barzah sana.

Semoga embah di tempatkan dikalangan hamba-hambanya yang beriman dan bertaqwa serta orang-orang yang soleh dan solehah. Amin Ya Rabb!

Al-Fatihah.

Masshah
3/10/2013
Khamis-2.30pm
Sebelum pergi kerja.No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI