Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Thursday, November 8, 2012

Rindu Ada Anak


Anak-anak adalah amanah dari Allah.


Pada satu masa dan ketikanya, setiap insan yang sudah mendirikan rumahtangga pasti akan merindukan suara-suara anak kecil dalam kehidupan mereka. Terbayang-bayang alangkah indahnya saat-saat yang di impikan terjadi. Siapa yang tidak suka dengan anak-anak kecil, senyuman manis mongel terukir di bibir si kecil itu menjadi dambaan setiap pasangan suami isteri yang mendirikan rumah tangga. Rindu dengan kehadiran si kecil dalam pangkuan dan dakapan kita.

Namun yang di tunggu-tunggu tidak tiba, walau pun sekian masanya telah di usahakan dengan kata-kata cinta yang indah, perlakuan halal yang sangat menyenangkan antara satu sama lain. Renungan mata layu, bagai rela di terkam rasa ridu yang amat mendambakan kehangatan dan kenikmatan ‘cinta’ nan sejati. Di sulami doa dan pengharapan semoga dengan ‘ permainan cinta ‘ yang suci dan halal ini akan terlahir zuriat yang bakal mewarnai kehidupan rumahtangga yang di impikan.

Segalanya ketentuan Allah S.W.T, berdoa, berdoa dan berdoalah, namun usaha di teruskan. Perjuangan ‘Permainan Cinta ‘ teruskan, sebagai usaha bersepadu dan doa, mengharap dan terus mengharap agar Dia Yang Maha Mendengar Pengharapan kita memperkenankan permintaan kita. Jangan putus asa, jangan menyerah kalah. Insyallah, Allah S.W.T mendengarinya.

Jauhilah perasaan-perasaan sedih, putus asa dan perasaan malu. Semua kan kerja Allah, kita hanya berusaha dan mengusaha kannya. Seperti kita menanam biji sawi, jika dengan izin-Nya menjadi ia kan menjadi, jika dengan izin-Nya belum menjadi, ia tetap belum akan menjadi. Apa yang perlu nya berduka dan bersedih. Yakin lah Allah Maha Tahu apa-apa yang hambanya harap kan.

Dugaan pada keluarga, adik beradik, saudara-saudara serta kawan karib, anggap lah sebagai biasa, rela dan reda lah serta bersabar lah, Itu ujian kecil biar pun pedih telinga mendengarnya, dengan perli, atau ejekan. Semuanya serahkan hanya pada-Nya. Semua rezeki dari Allah, jawab lah begitu, mereka pasti akan terdiam membisu. Ya..itu lah perasaan-perasaan yang berkemungkinan  ada pada pasangan yang belum di izin kan oleh Allah SWT untuk memiliki zuriat.

Justeru itu, rai kan ujian ini denga rasa syukur pada-Nya. Suatau masa Allah SWT kan mengurniakan zuriat atau anak-anak yang di rindui.

Sekadar coretan rasa dari seorang insan yang di panggil ‘ Abi ‘.

Sekian Jumpa Lagi..!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI