Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Tuesday, June 7, 2011

Pelbagai rasa dalam kehidupan

Hidup bersama Tuhan lebih tenangCatatan 26hb 05 2011-Rabu


Syukur yang tak terhingga kepada Allah SWT,dengan Rahmat dan kasih sayangnya masih bisa menghirup udara yang bersih,kehidupan yang indah dan harmoni.Salawat dan salam ke atas Nabi SAW,keluarga dan para sahabat dan sekelian orang yang beriman dan bertaqwa.

Alhamdulilah masih bisa bertemu lagi dalam arena alam maya ini,dalam siri berkongsi-kongsi cerita dan pengalaman hidup serta berkongsi-kongsi rasa hati yang saban hari kita lalui,sama ada suka,duka,gembira,ceria,pilu,rindu dan pelbagai rasa yang kita rasai dan nikmati dalam kehidupan ini.

Ada orang suka,gembira kerana apa yang di hajatinya di perolehi,bisnisnya sukses,ujian bulanannya dapat markah tinggi,naik pangkat dalam kerjayanya dan lain sebagainya.Ada pula yang resah gelisah,gunda gulana,dendam kesumat kerana apa yang di hajati dan di impikan gagal untuk di miliki,oleh itu jiwanya jadi kusut dan tidak bermaya.

Pelbagai rasa rentak hidup ini semuanya ini adalah kurniaan yang di berikan oleh Allah kepada kita semua.Jadi bagaimana kita menerimanya,adakah sabar atau reda atau sebaliknya.Kejadian yang menimpa sama ada baik atau buruk tidak harus kita merasa kecewa atau pun putus asa.Jika kita lakukan semata-mata kerana Allah,maka hasilnya sudah tentu menyenangkan,jika gagal pun tidak merasa apa-apa kerana sudah di nawaitukan hanya pada Allah.

Gagal dalam hidup,tidak semestinya gagal selamanya,adakalanya Allah mahu uji,maka dengan kegagalan itu kita dapat kembali semula memikirkan sesuatu yang baik pada diri,bertanyakan pada diri,haruskah selamanya begini,sedikit demi sedikit kita perbaiki kehidupan kita,dari satu tangga ke satu tangga atau sedikit demi sedikit perbaiki kelemahan yang ada selama ini.

Sentiasa mohon dan mengharap pada Allah agar membantu atas usaha yang kita lakukan.Apa yang penting adalah niat dan usaha untuk memperbaiki keadaan kembali semula,bahkan mungkin dengan lebih hebat dari sebelumnya.Kegagalan yang di sangkanya berterusan boleh berubah dengan adanya rasa dorongan yang kuat mahu berubah.

Inilah kehidupan,mahu tidak mahu kita teruskan jua,apa yang penting dalam hidup ini panduannya yang jelas.Jika panduannya jelas,maka matlamat hidupnya pasti cerah.Oleh itu ambilah panduan agama dalam memandu segenap kehidupan.Hanya dengan panduan agama lah kehidupan ini dapat di jalankan mengikut syariat yang di telah di jelaskan dalam kitab panduan iaitu Al-quran dan As-sunnah (Hadis).Itulah sebaik-baik panduan dalam meneruskan kehidupan yang pelbagai corak dan rentak ini.

Insyallah,dengan hanya merujuk panduan ini,ia tidak akan sesat selama-lamanya.Janji itu telah di rakam dalam sebuah hadis Nabi SAW.

“Dua perkara aku tinggalkan pada-mu,yang mana jika kamu berpegang kepada kedua-duanya,nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya,Tanya para Sahabat “apa dia Ya Rasulullah”.Ia itu Al-Quran dan As-Sunnah ku” kata Nabi SAW.

Justeru itu,marilah kita kembali dalam landasan yang sebenar dalam mengharungi arus kehidupan yang kian mencabar ini.Hidupkan cahaya agama dalam segenap kehidupan kita.Nescaya impian yang kita inginkan pasti akan di perolehi melaluinya.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI