Salam Ukhwah

Firman Allah SWT:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri,supaya kamu cenderung dan merasakan tenteram kepadanya,dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang.Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.”


Surah Ar-Rum:21“Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan ahli keluarga mu daripada api neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia dan batu manakala penjaganya pula adalah malaikat yang kasar,keras malah tidak pernah menderhakai ALLAH terhadap apa yang di perintahkan-NYA kepada mereka serta selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.”


Surah al-Tahrim:6Thursday, November 4, 2010

MUHAMMAD ANAS PERMATA HATI KEDUA

Alhamdulillah,Syukur pada Allah SWT yang mengurniakan amat banyaknya nikmat yang tidak terhitung,Terim kasih Tuhan,memberikan kami nikmat Iman dan Islam,nikmat yang sehingga ke hari ini kami dapat nikmati,mudah-mudahan kami tergolong dalam kalangan hambamu yang tetap istiqamah dalam nikmat yang terbesar ini.Taufik dan hidayah terus-menerus melimpahi kami semua.Amin Ya..Rabb..jua salawat dan salam atas junjungan yang Agung Muhammad SAW,Rasul akhir zaman penutup segala nabi,keluarga,para sahabat dan orang-orang soleh sekelian.

Hari ini,sudah genap seminggu MUHAMMAD ANAS lahir di bumi Allah yang luas terbentang,dengan izin dan Rahmat Tuhan jua,bayi yang seberat 2.5 ini berada di pangkuan Umminya sekitar jam 10.01 minit pagi jumaat yang lepas.Syukur tidak terhingga kerana kedua-duanya sihat,setakat hari ini,cumanya kena kuning sedikit,tetapi tidak sampai tahap yang bahaya.Kini sudah seminggu,berada di sisi Umminya dan di alam dunia yang penuh warna-warni kehidupan.Biar pun,masih belum tahu apa-apa,namun,telah menjadi sebahagian dari warna-warni kehidupan yang bakal mewarnai kehidupanya.Anak-anak adalah cahaya mata,penyejuk hati dan jiwa.Ibu bapa adalah pencorak masa depan mereka.

Muhammad Anas adalaha permata hati kami yang kedua,adik kepada Nur Dania Balqis.Lahir di saat Nur Dania Balqis berumur setahun enam bulan,semua rezeki dari Allah.Maha hebatnya Allah yang hanya dial ah tempat untuk kita memohon dan meminta hanya padanya.Rezki,jodoh,anak-anak antara anugerah yang Allah berikan kepada kita semua,yang mesti di syukuri.Maha Hebatnya Dia..!.

Dengan lahirnya permata hati yang kedua,makin indah dan seronoknya kehidupan ini,kata orang,sudah dapat anak sepasang,lelaki dan perempuan.Tidak kisah lah itu,jika di takdirkan dapat anak perempuan pun tidak mengapakan,tapi semuanya kehendak Allah,kita merancang Allah jua dengan perancanganya.Lelaki atau perempuan,kita sebagai ibu bapa yang bakal mencorak anak-anak.Asuhan dan didikan itu yang penting.Agama adalah yang sangat utama dan mesti ditekankan dalam mendidik anak-anak.Bukan sekadar,kawin,dapat anak,selepas itu persoalan mendidik dan mengasuh anak di biarkan dan di abaikan.

Anak-anak yang soleh dan solehah menjadi idaman setiap keluarga muslim,tiada ibu bapa yang tidak mahukan anaknya menjadi insan yang berguna,bertanggungjawab,taat ibu bapa dan sebaginya.Siang malam berdoa mahu dan inginkan anak-anak menjadi anak soleh atau solehah.Kata bijak pandai nak anak jadi soleh atau solehah,Ibu dan bapa mesti menjadi soleh solehah dulu,barulah apa yang di impikan boleh di perolehi.Setuju atau tidak setuju dengan pandangan ini,kita memang perlu menjadi soleh atau solehah dulu,menjadi ibu bapa yang baik dan contoh pada anak-anak,jika tidak begitu,ia akan hanya sekadar cakap kosong atau impian kosong yang tidak ada nilainya.

Kita adalah orang yang mesti memulakan kesolehan itu.Sebagai Ayah,kita mesti tanamkan rasa cinta dan takut pada Allah dalam segenap kehidupan seharian kita,Ayah adalah ketua rumah,tanggungjawabnya besar,terhadap Allah,terhadap Isteri,terhadap anak-anak,terhadap masyarakat dan lain-lainnya.

Tanpa adanya rasa takut dan cinta Allah,mana mungkin kita boleh memperolehi watak-watak soleh yang kita idam dan impikan.Kita kena sedaya upaya memiliki sifat-sifat yang terpuji sebagi seorang Ayah dan ketua keluarga.Juga isteri,mempunyai tanggungjawab yang besar,terhadap Allah,suaminya,anak-anaknya serta masyarakatnya.Kedua-duanya perlu berpadu dan berkerjasama dalam mencari kesolehan dalam kehidupan mereka.

Sebagai ayah dan ibu,mesti menjadi contoh yang utama,jika inginkan anak-anak menjadi soleh mahupun solehah.Untuk menjadikan anak-anak menjadi soleh atau solehah bukan singkat masanya,ianya perlukan pengorbanan masa dan tenaga.Tidak mudah putus asa dalam mendidik atau mengasuh anak-anak.Kesabaran itu sangat perlu.maklum sahaja karenah anak-anak pelbagai,doa dan bermohon pada Allah setiap masa dalam kita ingin mencorak anak-anak menjadi soleh atau solehah.Mudah-mudahan apa yang kita ingin dan impikan tercapai dan di redai Allah.

Moga Impian Abi dan Ummi mencorak Nur Dania Balqis dan Muhammad Anas menjadi anak yang soleh dan solehah,di Redai Allah SWT..AMIN YA RABB..!!!.

ABI 2010
MERU.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

BUAT INGATAN PARA SUAMI:10 Ciri Suami Mithali

Jarang kita fikirkan dan ungkitkan ciri – ciri seorang suami mithali, selalu pula kita bincang pasal apa seorang isteri yang patut lakukan kepada suami dan keluarganya. Bukan sedikit tetapi banyak perkara yang menjadi tanggungjawab isteri di rumah seperti mengurus rumah, mengajar dan menjaga anak – anak, memasak, mengemas, mencuci baju juga apa yang kita suruh, si isteri akan lakukannya. Berbalik kepada suami, apa yang kita lakukan ?

1. Berpakaian kemas, bersih dan wangi untuk isteri anda.

Bilakah kali terakhir anda beli baju tidur yang mahal ? Seperti juga kita mahukan isteri kita berpakaian cantik untuk kita, mereka juga mahukan suami mereka lakukan perkara yang sama juga. Ingat bahawa Rasullullah S.A.W. akan sentiasa menggunakan miswak (kayu sugi) apabila balik rumah dan sentiasa gemarkan bau – bauan yang wangi.

2. Menggunakan nama yang baik untuk isteri anda.

Gunalah nama yang terbaik untuk panggil isteri anda dan elakkan guna nama yang boleh buatkan hati dia terguris. Panggilan yang manja akan membuat hubungan anda sentiasa mesra.

3. Jangan layan dia seperti ‘lalat’.

Kita tidak pernah fikirkan pasal lalat setiap hari kita kecuali bila dia datang mengganggu kita. Sama juga seperti isteri, dia telah lakukan tanggungjawab sebagai seorang isteri setiap hari tetapi kita tidak pernah menghargainya sehingga dia terbuat silap dan menyusahkan kita. Janganlah kita layan isteri seperti ini, selalulah kita ingat apa kebaikan yang isteri kita lakukan dan fokuskan tentang itu.

4. Elakkan terlampau banyak komplain.

Jika anda terlihat kesalahan yang isteri anda lakukan, cubalah berdiam sahaja dan tidak memberi komen. Ini adalah salah satu cara Rasulullah S.A.W. gunakan apabila baginda melihat sesuatu yang tidak elok dari isterinya. Ini merupakan salah satu ciri yang amat jarang si suami amalkan.

5. Sentiasa senyum dan peluk isteri anda.

Senyum merupakan satu sedekah dan sentiasalah senyum dengan isteri anda. Bayangkan hidup dengan isteri anda sentiasa melihat anda tersenyum. Ingat bahawa terdapat hadith dimana Rasulullah S.A.W. akan mencium isterinya sebelum pergi sembahyang, juga semasa baginda sedang berpuasa.

6. Berterima kasih dengan apa yang telah isteri lakukan kepada anda.

Dan sentiasalah mengucapkan terima kasih. Ambil contoh dimana isteri anda masakkan makanan yang sedap, mengemas rumah dan pelbagai lagi. Kadang – kadang apa yang dia dapat adalah komen dari si suami bahawa sup yang dia masak itu kekurangan garam. Janganlah bersikap begini, berterima kasihlah dengan apa yang dia telah usahakan itu.

7. Mintalah dia tuliskan 10 perkara yang anda telah lakukan membuat dia gembira.

Kemudian lakukan lah perkara itu lagi. Mungkin sukar untuk tahu apa yang dapat membuat isteri anda gembira dan anda tidak perlu untuk teka, tanyalah dia dan ulangkan perkara tersebut sepanjang hidup anda dengan dia.

8. Jangan merendahkan keinginan dia.

Pujuklah dia. Kadang – kala si suami akan mengambil ringan perkara yang diinginkan oleh si isteri. Rasulullah S.A.W. telah memberi contoh apabila insiden dimana Safiyyah binti Hujaj R.A. menangis kerana baginda telah meletakkan dia diatas unta yang perlahan. Baginda membersihkan air mata dan menenangkan dia, kemudian baginda menukarkan dengan unta yang lain.

9. Yang sentiasa berjenaka dan bergurau.

Jadilah seorang suami yang berjenaka dan sentiasa bergurau senda dengan isteri anda.
Lihatlah bagaimana Rasulullah S.A.W. berlumba dengan isteri baginda Aisyah R.A. di padang pasir. Bilakah kali terakhir kita lakukan perkara demikian ?

10. Pesanan Rasulullah S.A.W.

Sentiasa ingat apa yang Rasulullah S.A.W. pesan, “orang yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang melayan keluarga dia dengan terbaik. Dan akulah orang yang terbaik dikalangan kamu bagi keluarga aku”. Maka dengan hadith ini, anda lakukan lah yang terbaik, insyaAllah akan bahagia dunia dan akhirat.

Kesimpulannya, jangan anda lupa untuk sentiasa berdoa dengan Allah memina supaya perkahwinan anda bahagia dunia dan akhirat, sesungguhnya Allah maha mengetahui.

Dari Laman Blog: TUNGKARAN HATI